Министър Петкова председателства Междуправителствената българо-руска комисия
Секция: ИКОНОМИКА
17 Септември 2019 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Петкова председателства Междуправителствената българо-руска комисия

/КРОСС/ В периода 16-17 септември в резиденция "Евксиноград" край Варна се проведе XVII-то заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Съпредседатели на комисията са министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров.

В рамките на сесията двете страни се дискутират въпроси от взаимен интерес в областта на търговията, енергетиката, туризма, инвестициите, околната среда, транспорта, селското стопанство и други. Успоредно със заседанието на междуправителствената комисия ще се проведе и българо-руски бизнес форум. След приключване на заседанието се предвижда изявление пред медиите на 17 септември, след 15.45 ч.

Последното ХVI заседание се проведе на 25 октомври миналата година в Москва.

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България. Икономическите връзки между България и Руската федерация се регулира от договореностите между Руската федерация и Европейския съюз.

По предварителни данни за 2018 г. двустранният стокообмен е намалял с 4.1% до 4.14 млрд, щ. долара. Износът се е свил с 46% и е 451 млн. щ.д., а при вносът има увеличение с 6.1% и е на стойност 3.69 млрд. щ. долара. Числата показват, че Руската федерация е най-големият вносител у нас в групата на страните извън Европейския съюз. Търговското салдо винаги е било отрицателно за България, а през миналата година се е увеличило с 22.4% до 3.24 млрд. щ. долара.

България пък заема около 1% от външнотърговския стокообмен на Русия.

Най-голям дял в износа ни имат медикаментите, хладилници, полиспасти и други. Над 85 % от вноса у нас се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

През първото полугодие на тази година стоки на най-голяма стойност България е внесла от Руската федерация - 2.5 млрд. лв., но има спад от 23 на сто.

По данни на БНБ към декември 2017 г. обемът на инвестициите в България от Русия възлиза на 1.97 млрд. евро, което представлява 4% от всички инвестиции. В ранглистата на чуждестранните инвеститори по страни Русия заема седмото място за периода 1996-2017-а.

Сътрудничеството в областта на туризма също може да се каже, че е в застой. Посещенията на български граждани в Русия са значително по-малко. През миналата година броят на руските туристи е намалял с 8.3% и е 511 701 души, при което Русия заема шесто място сред всички страни по този показател.