Затварят голям булевард в Пловдив, превръщат го в арена на уличен фестивал
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2019 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затварят голям булевард в Пловдив, превръщат го в арена на уличен фестивал

/КРОСС/ В първия Ден на отворените улици в Европа, 22 септември 2019 г., от 10:00 до 16:00 ч. южната зона на бул. „Марица юг" от кръговото кръстовище на Водната палата до моста на Адата в Пловдив ще се превърне в място за спорт, екологично образование, култура, игри и забавления. За първи път едновременно в десетки градове в Европа автомобилите ще отстъпят място на хората, а улиците ще бъдат преобразени в зони за срещи, движение и почивка.

Бул. "Марица юг" ще бъде превзет от хвърчила и фризбита, рисунки на асфалт, спортни тренировки на открито, фитнес зона, танци, творчески работилници, велоизяви и др.. Предвидена е и специална тента с ескейп-предизвикателство. Пътното платно ще бъде изрисувано с различни забавни игри като морски шах, дама, туистър, "Не се сърди човече", а заедно с тях ще има и обособени места за настолни игри.

Любителите на цветята ще могат да си засадят растение или да подготвят семена за разсад. Най-любознателните посетители могат да участват в образователни игри, беседи и занимания, посветени на устойчивия начин на живот и "разумното" придвижване. Ще бъдат проведени демонстрации на различни модели велосипеди, а на място ще има и временна вело-библиотека. Няма да липсват и зони за отдих, масажи и "тихи" игри.