Дни на японската култура представят театралното изкуство Но в България
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2019 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дни на японската култура представят театралното изкуство Но в България

/КРОСС/ Пъстрата програма от културни събития на Дните на японската култура в България продължава с пълна сила. Световно известното театрално изкуство Но ще бъде представено в 3 града в България. Публиката в Стара Загора ще може да се наслади на представленията на театралната трупа „Ямамото" на 25.09 от 19:00 ч. в Държавната опера. В Пловдив актьорите ще гостуват на 27.09 и 28.09 от 19:30 ч. в Античния театър. Представленията в София ще са на 1.10 от 19:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов". Билети за събитията в Стара Загора могат да бъдат закупени от www.operasz.bg и www.pierrot-bg.com, а билети за театър „Но" в Пловдив и София могат да бъдат открити в мрежата на Eventim.

Рядко представяните пиеси ще гостуват в България по повод на паметния троен юбилей на японо-българските двустранни отношения. В София и Стара Загора ще бъдат представени традиционни пиеси, а в Пловдив - една от най-новите пиеси, наречена „Орфей". Тя е създадена от Акихиро Ямамото, директор и главен актьор в Театър „Ямамото", по идея на Мая Бежанска, и ще бъде представена като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Театър Но представлява вид сценично изкуство с маски, в което важна роля играят песните и танците. Негови предшественици са уличните скечове, танци, акробатични номера и фокуси. „Но" в превод означава „умение" или „талант". Едно Но представление включва 5 акта, но в наши дни по-често срещани са постановките с 2 акта и антракт. Маските в Но могат да се разглеждат като самостоятелно изкуство. Затова и междувременно от 11 до 18 септември в Столичната библиотека се състоя изложба на маски, използвани в театър Но, и икебана от Сдружение за икебана „Кагецу".

Програма Стара Загора:

- 25 септември (сряда), 19:00 ч.
Държавна опера - „Крилатите одежди" и „Земният паяк"

Програма Пловдив:

- 27 септември (петък), 19:30 ч.
Античен театър - „Крилатите одежди" и „Земният паяк"

- 28 септември (събота), 19:30 ч.
Античен театър - нова „Но" пиеса - „Орфей"

Програма София:

- 1 октомври (вторник), 19:00 ч.
Народен театър „Иван Вазов" - „Железният венец" и „Земният паяк"

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България - Нихон Томоно Кай".