БАИТ с позиция за промените в Закона за електронно управление
Секция: Технологии
18 Септември 2019 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАИТ с позиция за промените в Закона за електронно управление

/КРОСС/ Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) изразява в отворено писмо до медиите загриженост относно предлаганите промени в Закона за електронно управление (ЗЕУ). Според БАИТ тези промени биха довели до сериозни вреди за електронното управление и пазарната среда в сектора на високите технологии.

С промените в ЗЕУ се определя със закон едно търговско дружество - "Информационно обслужване" АД (ИО), като изключителен доставчик на IT услуги за част от публичната администрация. То не е държавно предприятие и в неговата собственост има частен капитал. Макар и малък процент, това е факт. Изборът е в противоречие на свободната конкуренция, пише в позицията на БАИТ.

ИО е търговско дружество, работещо за печалба. Не е гарантиран общественият интерес и защита на конкуренцията след като не е определен механизъм за формиране на цени, при които ще предоставя услуги ИО и как ще се избегне злоупотреба с монополното положение спрямо администрациите, които ще са задължени да ползват единствено и само неговите услуги. Липсата на такъв механизъм и контрол върху прилагането му, създават предпоставка ИО да използва приходите от неограничените цени (злоупотребата с монополното положение) за нелоялна конкуренция спрямо останалите ИТ фирми, посочват от БАИТ.

В проекта не са дефинирани критериите за определяне на кои публични администрации ще са задължени да ползват услугите на ИО. Списъкът не е ограничен с изключение на специално упоменатите в предговора ведомства, пише още в откритото писмо.