Facebook иска да замени смартфоните с умни очила
Секция: Технологии
18 Септември 2019 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Facebook иска да замени смартфоните с умни очила

/КРОСС/ Facebook иска да предложи устройство, което да замени смартфоните. Според компанията най-голям шанс за това имат умните очила с добавена реалност.

Именно по такъв проект работи Facebook заедно с компанията Luxottica, съобщава CNBC. Двете компании вече са направили доста голям екип от няколкостотин служители, които да работят по новото устройство.

То обаче все още е в доста ранна фаза на разработка. Първоначалните планове предвиждат джаджата да е готова най-рано през 2023 г.

Компаниите използват кодовото име Orion за очилата. Устройството ще работи като типичен смартфон и ще позволява извършването на гласови обаждания. Ще има и вградена камера, която ще позволява правенето на снимки и стриймване на живо в социалните мрежи.

Чрез малък дисплей ще се наслагва информация пред очите на потребителите и тя ще може да използва технологията за добавена реалност, за да взаимодейства със заобикалящата среда. Orion ще разчитат и на гласов асистент с изкуствен интелект, чрез който потребителите да могат да командват и управляват устройството.

Според източниците на CNBC за сега има един основен проблем с очилата - техният размер. Желанието на Facebook е очилата да са възможно най-малки, леки и елегантни. За сега постигането на тази цел се оказва предизвикателство.

Компанията не коментира официално темата. Тъй като проектът е в ранна фаза, той може да бъде отменен напълно. Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като самият Марк Зукърбърг има голям интерес към устройството и дори е поискал от ръководителя на хардуерните проекти на Facebook Андрю Босуорт да сложи по-голям приоритет на очилата.