Васил Велев, АИКБ: Феноменът с фалшивите болнични расте
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2019 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев,  АИКБ: Феноменът с фалшивите болнични расте

/КРОСС/ Реално първите три дни болнични често се плащат от другите работници в дадената фирма, които съвестно стоят и работят, докато колегите им са някъде по плажовете. Не казвам, че всички, които имат болнични листа го правят, но феномена расте. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Васил Велев, председател на АИКБ. Този вид болнични превишават много средноевропейските статистически норми.

Има ли човешки фактор в една процедура, винаги ще има причини и за грешки. Ние никога няма да протектираме лошите практики. Това коментира д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Има случаи, в които пациента идва на преглед, оплаква се от определен вид симптоми и болки, които ние няма как реално да проверим и затова се доверяваме, че той реално ги преживява и изпитва, допълни лекарят.

Категорично не е приемливо от първия до третия ден от болничните да е за сметка на работника. Това каза от своя страна икономическия експерт Мика Зайкова. Според нея това е абсурдно, нечовешко и до известна степен незаконно. Трябва да се плаща, но не трябва да ги плаща бизнеса, защото ако си спомняте това беше временна, антикризисна мярка, която българския законодател превърна в постоянна, за да спаси да речем НОИ от фалит, каза експертът. Според нея болничните за този период трябва да се плащат не от работодателя или работника, а от НОИ.