ВСС е домакин на среща на Европейската мрежа на съдебните съвети
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2019 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС е домакин на среща на Европейската мрежа на съдебните съвети

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет на Република България е домакин на съвместната среща на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети. В събитието, което се провежда на 19 и 20 септември в Sofia Hotel Balkan, участват около 60 представители на съдебните системи на 23 европейски държави - членове и наблюдатели на ЕМСС. Форумът ще бъде открит от Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет на Република България. Приветствие към гостите ще отправи също Кийс Стерк - президент на ЕМСС. Европейската комисия ще бъде представена от Йоже Струс от Главна дирекция „Правосъдие и потребители".

Участниците ще обсъдят Проект 1 „Независимост и отчетност на съдебната власт", който се изпълнява от 2013 г., и Проект 2 „Обществено доверие и имидж на правосъдието", който стартира през 2017 г. Проектите на ЕМСС се изпълняват в рамките на една година в периода между провеждането на ежегодните Общи събрания на ЕМСС през месец юни.

Срещата е първа за новосформираните проектни екипи по двата проекта за периода 2019 г.-2020 г. На нея ще бъдат дискутирани следващите стъпки към постигането на стратегическите цели на ЕМСС:

Осигуряване подкрепа за независимостта, отчетността и качеството на съдебните системи в Европа и насърчаване на разбирането за и спазването на съдебната независимост;
Насърчаване достъпа до правосъдие в дигиталната ера (по отношение на ефективността, разходите и навременността) в полза на всички граждани на ЕС
Укрепване на взаимното доверие между съдебните системи в Европа.

Висшият съдебен съвет е член на Европейската мрежа на съдебните съвети от 2007 г., като всяка година активно участва в инициативите на Мрежата чрез свои представители. Участието в проектните екипи предоставя възможност на Съвета за обмен на информация, добри практики и идеи за насърчаване независимостта и отчетността на съдебната власт, повишаване качеството на съдебната система и укрепване на имиджа на правосъдието и общественото доверие.