5G мрежите – бързина и повече рискове
Секция: Технологии
19 Септември 2019 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
5G мрежите – бързина и повече рискове

/КРОСС/ Безжичната технология от пето поколение, или по-известна като 5G, ще бъде по-бързата версия на настоящите 4G мрежи. За устройства като смарт телефон или лаптоп, това означава по-широка честотна лента, така че по-бързо ще се стриймват видеа и ще се изпращат по-бързо файлове.
Ядрото срещу ръба в 4G и 5G мрежите

Но усъвършенстването ще промени из основи начинa, по който се обработва информацията, а това води до опасения за сигурността.

С 4G технологията, ядрото на системата е централизиран хъб на мрежата, който използва компютри да сортират и обработват данните. И докато ядрото е защитено, вашите данни също са защитени. При 4G, „ръбът" на мрежата - съставен от кули и антени - е твърде отдалечен от ядрото на данните.

5G технологията e доста по-различна.

С 5G обработващата кула ще бъде по-близо до хората и техните устройства. Увеличаването на процесорната мощност във всички части на мрежата прави 5G по-бърза. Но това означава, че вече няма да има „ръб на мрежата" и цялата мрежа ще изисква толкова защита, колкото самото ядро в днешната 4G технология.

„Няма го предишното разграничение на сигурността между критични и некритични елементи", заяви американският кибер експерт Робърт Щрайер. "Не можете да намалите риска от недоверени доставчици в 5G мрежи, като ги поставите на „ръба", тъй като няма разлика между ръба и сърцевината", каза Страйер.

Интегрираната 5G мрежа не само ще контролира по-голям обем от потоци от данни, но и ще поддържа критични приложения, като автономни превозни средства и телемедицина, което повдига сериозни опасения за безопасността.

Ето защо Америка е загрижена за 5G още от начало. Ненадеждни страни или други участници биха могли да получат достъп до 5G система в различните ѝ точки, а не само чрез несигурно ядро.

Докато страните се обединяват, за да установят стандарти за сигурност, за да защитят потребителите на 5G мрежата, САЩ твърдят, че напредъкът в 5G технологията прави старото разграничение между ядрото и „ръба" безсмислено.