Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско
Секция: Туризъм
19 Септември 2019 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско

/КРОСС/ Агонията след тъжния край на акционерното дружество „Страгите", контролирано от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, продължава вече пета година, пише вестник Банкеръ. Грандоманският хотелски комплекс в Банско, носещ претенциозното име „Страгите-Роял Тауърс" беше сред най-внушителните проекти в курортния град. Той беше реализиран в зората на строителния бум, но харчовете по него буквално „потопиха" компанията на Бонев.

Днес синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество Веселин Банков провежда четири търга за разпродажба на негови имоти и имущество. Сред тях са складове, хладилни помещения, бар и хотелско и ресторантьорско оборудване. Очевидно това са последните жалки остатъци от луксозния комплекс, който от години се разпродава на парче първо от частни съдебни изпълнители, а по-късно и от назначения от съда синдик.

Ако съдим по документите, вписани в Търговския регистър в партидата на компанията, дълговете при започването на съдебната сага по фалита й са били близо седем милиона лева. Почти три милиона от тях са задълженията към „Инвест банк" АД , формирани от кредити, отпуснати след като върху хотела са били учредени три ипотеки в периода 2005-а-2007- година.

Прави впечатление, че другият основен кредитор на фалиралата компания на практика е нейният основен акционер - американското дружество „Страгите" ООД , което според списъка на акционерите притежава почти половината от акциите ( 54 346 от общо 112 973 броя) От същия списък става ясно, че Богомил Бонев притежава 32 555 акции, а Тодор Ефтимов, който е управлявал дружеството до обявяването му в неплатежоспособност, е бил собственик на 24 072 акции. Съдът го е признал като сериозен кредитор на основание договор за заем от 2007-а, съпроводен с два анекса към него на стойност близо 4.5 млн.лева ( 2 690 813.31 лв. главница, 1 299 061.16 лв.- лихва и 403 621.99 неустойка).

Националната агенция за приходите също е записана сред кредиторите. На книга дълговете към нея са за над 200 хил. лева. Колко от тях ще успее да си върне, е въпрос с много неизвестни.

Първите продажби на части от Царското кътче на Бонев тръгнаха през 2015-а от няколко къщи, апартаменти, ресторант, нощен бар и магазини, чиято общата стойност възлизаше на около 3 млн. лева. След това се мина през търгове за маси, столове и хотелско оборудване, докато се стигне днес и до складовете. Но едва ли това ще е краят с разпарчетосването на имущество на фирмата, тъй като досега задълженията към кредиторите все още не са покрити.