Температури над обичайните през октомври, очаква ни топла зима
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2019 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Температури над обичайните през октомври, очаква ни топла зима

/КРОСС/ Казахме довиждане на истинското лято днес. Температурите вчера стигнаха до 34-35 градуса в Тракийската низина и източните райони, а по същото време в Северозападна България и високите западни полета бяха 20-25 градуса поради започналото нахлуване на студения въздух. Днес студът ще обхване цялата страна. Това съобщи метеорологът от TV-MET и Софийския университет Симеон Матев, цитиран от 24 часа.

Максималните температури вече ще са от 17 до 22-23 градуса, само в Санданско и Петричко ще са до 25 градуса. Ще има и значителна облачност. На много места ще превали, повече следобед в Южна и Източна България. Вероятно на Мусала дъждът ще се обърне в сняг.

В петък валежите ще спрат. Преди обед облачността ще започне да се разкъсва и следобед ще е слънчево почти в цялата страна. Максималните температури ще са 18-23 градуса. Заради умерения северозападен вятър обаче усещането ще е за по-хладно време.

През трите почивни дни ще е слънчево. Сутрин на места в низините видимостта ще е намалена. Минималните стойности на термометъра ще са от 5 до 10, а по морето - 13-14 градуса. В котловините на Западна България обаче ще са под 5°.

В Трънско, Пернишко и Самоковско има опасност от слани. Максималните температури постепенно ще тръгнат нагоре.

В събота ще са 19-24, а в понеделник - 21-26 градуса. През повечето дни от следващата седмица времето ще е спокойно, с много слънчеви часове и приятни дневни температури, достигащи в най-топлите места до 26-28 градуса. Сутрин обаче ще е хладно - 8-13 градуса. По-съществени заоблачавания ще има във вторник-сряда, когато не са изключени превалявания, но с малки количества.

Тенденцията е през по-голямата част от октомври температурите да са над обичайните, а валежите - под нормите.

Повечето метеорологични центрове се обединяват, че зимата ще е по-топла от средните стойности в поголямата част от континента. С най-голяма положителна аномалия ще е февруари, а с температури, близки до обичайните, ще е декември. Валежите пък ще са по-малко от обичайните.