СЕМ ще сезира прокуратурата за изнесени твърдения за натиск върху БНР
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2019 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЕМ ще сезира прокуратурата за изнесени твърдения за натиск върху БНР

/КРОСС/ Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане за проверка по изнесените твърдения за натиск върху Българското национално радио (БНР). Това стана ясно, след като редколегията на „Хоризонт" беше изслушана от членовете на регулатора по казуса „БНР".

В становището на Редколегията се посочва, че в обясненията на генералния директор Светослав Костов за спирането на радиосигнала на програмата на 13-и септември и по случая със Силвия Великова има разминавания.

Зам. главният редактор на програма „Хоризонт" в оставка Даниела Късовска настоя за оставката на генералния директор и на Управителния съвет на медията. Според нея през Светослав Костов е осъществяван натиск върху общественото радио:

„Без оставки с този генерален директор и с този Управителен съвет не можем да продължим да работим. При нас свободата на изразяване е изключително важна. В качеството си на заместник главен редактор на програмата аз настоявам за оставка на генералния директор и на Управителния съвет".

СЕМ реши, че на БНР ще бъде наложена имуществена санкция за нарушаване на Закона за радио и телевизия, за нарушаване на условията на индивидуалната лицензия, заради спирането на програмата.

По предложение на Розита Еленова ще има ново заседание на медийния регулатор, на което да присъстват и петимата членове на надзорния орган, тъй като Галина Георгиева в момента е в отпуск.

По-рано през седмицата СЕМ изслуша генералния директор Светослав Костов, който заяви, че спирането на ефирното излъчване се е наложило заради възникнал голям технически проблем.

След приключилата проверка по случая главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е имало пълна и неограничена възможност за излъчването на „Хоризонт" и не се е налагало да се извършва техническа профилактика.

В парламента председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Димитър Георгиев коментира пред журналисти:

„В БНР сме си свършили работата, предоставили сме информация на прокуратурата".