Спецпрокуратурата протестира домашния арест на Маринела Арабаджиева
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2019 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спецпрокуратурата протестира домашния арест на Маринела Арабаджиева

/КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева от задържане под стража в домашен арест, съобщиха от спецпрокуратурата.

На 18 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени в закрито заседание мярката за неотклонение от „Задържане под стража" в „Домашен арест" на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари Маринела Арабаджиева.

Съдебният състав прие, че е налице обосновано предположение Арабаджиева да е извършила престъпленията, за които са й предявени обвинения, както и, че опасностите да се укрие и да извърши друго престъпление са налице. Определението си за изменение на мярката първоинстанционният съд мотивира единствено с влошеното й здравословно състояние.

Мотивите на прокуратурата за протеста са два. Резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест. Във връзка с констатираните й заболявания, с постановление от 28 юли 2019 г., наблюдаващият прокурор е разпоредил Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница „Лозенец" (бившата Правителствена болница) с оглед адекватното й лечение. Тя обаче е отказала в собственоръчно написана декларация.