Електрическите тротинетки - само с книжка и задължително с каска
Секция: Автомобили
20 Септември 2019 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електрическите тротинетки - само с книжка и задължително с каска

/КРОСС/ МВР е готово с предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на електрически тротинетки. След предвидени работни срещи е изработен проект, който е в процес на обсъждане с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", обяви от парламентарната трибуна министър Младен Маринов.

Предложенията са в няколко насоки, но основните предвиждат право да управляват тротинетките да имат само хора, навършили 16 години и притежаващи една от категориите, изброени в чл. 150а, ал. 2 от Закона за движението по пътищата.

„От МВР отчитаме тенденциите са електрическите превозни средства и тяхната популярност в България и други европейски страни. Без съмнение липсата на ясни правила при използването на електрически скутери е съществен фактор и предпоставка за настъпването на транспортни произшествия", обясни Маринов.

Предложенията предвиждат още тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по облеклото. Освен това те ще трябва да се движат само по велоалеите, а когато няма такива - възможно най-вдясно в платното за движение. Забранено ще им бъде предвижването по пътища и улици, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч, а самите те не трябва да превишават скорост от 25 км/ч.

Обсъжда се и възможността за въвеждане на режим за регистрация на по-големите електрически скутери.

„В МВР сме за правно регламентиране на този вид нови моторни средства, но не сме против развитието на екологичния транспорт. Подкрепям бъдещето, което вече е пряко свързано с електрическите двигатели, щадящи околната среда", каза в заключение министър Младен Маринов.