Прокуратурата публикува нова порция доказателства за шпионския скандал
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2019 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата публикува нова порция доказателства за шпионския скандал

/КРОСС/ Специализираната прокуратура предостави допълнителна информация по шпионския скандал и разследването срещу Николай Малинов. От институцията предоставят приобщен екземпляр на докладната записка на български език, заедно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Според доказателствата през 2013 г. фирмата "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на Движение "Русофили" за изработване на паметен знак "Самарски кръст" в 200 екземпляра. Сред изнесените документи е и сключен договор между Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) и Националното движение "Русофили" от 2013 г. Движението, председателствано от Малинов е получило 2,2 млн. рубли за журналистически материали, които да отразяват вътрешната и външна политика на България.

„Освен това е публикувана и експертиза от чат приложението "Телеграм" на заместникът на Николай Малинов - Юрий Борисов. В него той си пише с жена на име Ивелина. Темата на разговора е необходимостта от създаването на русофилска партия, която да влезе в парламента и да бъде балансьор.
След като Николай Малинов беше разпитан в следствието, Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ" АД, „ДУНАРИТ" АД и „ЕМКО" ЕООД.

Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. за това, че от януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на България, Малинов "се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин".

Към момента по разследването са проведени много процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвяне на две компютърно-технически експертизи, събиране на справки и документи.

На 10.09.2019 г. Николай Малинов е привлечен като обвиняем за извършено престъпление. Определена му гаранция от 50 000 лева, която той е внесъл. Два дни по-късно, с разрешение на наблюдаващия прокурор, държавното обвинение разгласи докладна записка на руски език, изготвена от Малинов, в която той, в качеството на председател на „Национално Движение Русофили" у нас, е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия за постигането й.