Започна 16-ти Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE
Секция: Шоубизнес
20 Септември 2019 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна 16-ти Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

/КРОСС/ Снощи в Зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна своето начало отбеляза 16-oто поред издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE - единственият в страната Оскар квалифициращ фестивал. Традиционно събитието, освен богата филмова програма, представя и паралелна музикална такава, като церемонията по официалното откриване продължи с ексклузивния проект „Джаз будоар". Вера Шандел, Ангел Заберски, Стоян Янкулов - Стунджи и Борис Таслев предложиха на варненската публика и гостите на фестивала незабравима нощ с класически джаз и френски шансони - „стандарти" в музиката, които както самата Шандел отбеляза, заслужено „вдигнаха" залата на крака. Сред публиката в Зала 1 бяха и членовете на международното жури в състезателната програма на филмовия фестивал.

Почетната комисия се представлява от общо 12 утвърдени представители на световната филмова индустрия, сред които са признатия и многократно награждаван режисьор и член на Академията Али Асгари, изключително успешната продуцентка Катя Тричкова, като представител на родния сектор, базираният във Великобритания продуцент Файзал Куреши, известен с разследващите си документални филми - носител на награда BAFTA и от съвсем скоро Emmy, и не на последно място, големият продуцент Санди Либерсън - дългогодишен президент на 20th Century Fox и други водещи компании.
В следващите 6 дни на фестивала програмата е уплътнена с по 4 филмови блока от конкурса дневно - от 15:00, 17:00, 19:00 и 21:00 часа в Зала 2 на ФКЦ Варна. На следващия ден в същата зала от 11:00 часа до края на фестивала, публиката има възможността да се срещне с авторите на представените предния ден филми и да обсъди творбите им и зададе въпроси към режисьорите, продуцентите и актьорите, работили по тях.

Паралелно с конкурса, в Зала 6 всеки ден от 19:30 и 21:30 часа фестивалът представя специални селекции от късометражни филми, предоставени от най-утвърдените филмови форуми в света, Европа и у нас, а именно номинираните и наградени с Оскар късометражни филми, номинираните и наградени късометражни филми от Европейската филмова академия, и за първи път, специална програма от най-добрите късометражни филми на София Филм Фест.
Освен богатата филмова програма, в следващите дни от фестивалната седмица публиката на Варна ще се радва и на още няколко музикални концерта: NIKOBO на Нейко Бодуров на 20.09.; Орлин Павлов и Живко Петров Трио на 21.09.; LaMigra на 22.09.; и проектът на големия Михаил Йосифов BG Vintage на 26.09. Музикалната програма стартира от 20:00 часа в Зала 1 на ФКЦ- Варна, като билети могат да се намерят на касите на комплекса и мрежата на Eventim.