Вицепрезидентът Йотова бе гост на честването на Международния ден на мира в София
Секция: ПОЛИТИКА
20 Септември 2019 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът Йотова бе гост на честването на Международния ден на мира в София

/КРОСС/ „Най-трудната битка днес е срещу омразата и отричането, които населиха душите ни." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване на Международния ден на мира пред Паметника на Незнайния воин в София. Традиционното честване се организира от Съюза на ветераните от войните на България, Дружеството на ООН в България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации.

„Нашето поколение е поколение на мира - приемаме го за постоянна величина, върху него градим живота си. Но мирът не е даденост и всеки ден всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към неговото опазване", посочи в приветствието си Илияна Йотова.

„Догодина ще отбележим 75 години от края на Втората световна война - най-голямата катастрофа, която преживя човечеството. Смятаме, че сме затворили веднъж завинаги тази страница и сме научили уроците си. Но дали това е така", запита риторично вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че от много години насам светът не е бил толкова тревожен, с толкова конфликти в различни точки на света. Вицепрезидентът определи климатичните промени като едно от най-големите предизвикателства днес. „Те накараха много хора да загърбят дома си и да тръгнат към неизвестното в търсене на по-добро място за живот", отбеляза Илияна Йотова.

Тазгодишното мото на Международния ден на мира е „Природата не води преговори". „Преговори трябва да води всеки вътре в душата си с ясната отговорност пред бъдещето на планетата", заяви вицепрезидентът.

През 1981 г. ООН обявява 21 септември за Международен ден на мира.