Над един милион протестираха в Ню Йорк срещу климатичните промени
Секция: СВЯТ
21 Септември 2019 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над един милион протестираха в Ню Йорк срещу климатичните промени

/КРОСС/ Милиони хора по света, най-вече младежи, се включиха в глобалния протест срещу промените в климата, само в Ню Йорк на улиците излязоха над един милион души. Протестът е на път да се превърне в една от най-големите координирани демонстрации в историята, отбелязват световните медии. Следващият световен протест е насрочен за 27 септември.

Акциите започнаха първо в Австралия и Нова Зеландия и продължиха в Япония, Индия, Филипините.

В Африка, който според експерти е най-уязвимият на климатичните промени континент, стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби и Йоханесбург.

В Европа демонстрантите блокираха мост в Швейцария, излязоха по улиците и дори плажовете на Великобритания, изпълниха площадите на Полша, Украйна, Дания, а в Париж младите хора поискаха да бъдат чути от управляващите.

"Колкото по-млад е човек, толкова повече ще бъде засегнат от промените в климата, а днес почти не ни се дава думата. Времето да променим нещата е изключително малко и е много важно именно младите хора да оглавят тази борба, защото те ще са най-засегнати", каза австралийска ученичка.

Кулминацията бе огромна демонстрация в Ню Йорк, в която се включиха над един милион ученици. На нея присъства и вдъхновителката на протестите 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг, думата взе и прочутата актриса и неуморима активистка Джейн Фонда.

"Искаме безопасно бъдеще. Много ли е? Ако никой друг не предприеме действия, тогава ние ще го направим. Но не трябва да е така. Не трябва да сме единствените, които се борят за бъдещето. И все пак, сме тук. Но ние не сме просто млади хора, които пропускат училище или някои възрастни, които не ходят на работа. Ние сме вълната на промяната. Заедно и обединени, ние сме неудържими."

На фона на многохилядните протести в Германия и след 18-часови маратонски преговори правителството на Ангела Меркел се договори да отпусне над 100 милиарда евро до 2030 година за борба с климатичните промени. Те ще се използват за намаляване на парниковите емисии в строителството, промишлеността и транспорта, както и за насърчаване ползването на обществен транспорт и влакове.

"Не правим нищо идеологическо, а взимаме мерки срещу нещо, за което има солидни научни доказателства. Ако пренебрегнем мнението на учените и си кажем, че все някак ще се измъкнем, това няма да е справедливо към бъдещите поколения", каза Ангела Меркел.