Лекарство за онкоболни изчезна от аптеките
Секция: Здраве
23 Септември 2019 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарство за онкоболни изчезна от аптеките

/КРОСС/ От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамента Имуран, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания, съобщи БНР като се позова на общопрактикуващия лекар д-р Зорица Папазян.

Лекарството имуран се използва ежедневно от пациенти с автоимунни и ракови заболявания, обясни д-р Папазян.

„Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има", каза тя.

От Министерство на здравеопазването уточняват, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявиха, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. Изпълнителният директор Боряна Маринкова заяви, че е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

„Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството", каза тя.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. - 1300.