Заради ръст в изплащането на болнични бизнесът иска работниците да поемат част от дните
Секция: ИКОНОМИКА
23 Септември 2019 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради ръст в изплащането на болнични бизнесът иска работниците да поемат част от дните

/КРОСС/ "От 2012 година до 2018 година болничните са нараснали два пъти. Става дума за болнични листа и дни болнични, а изплатените суми са нараснали три пъти, при един и същи брой наети в икономиката". Това каза в сутрешния блок на БНТ Васил Велев, председател на АИКБ.

"Средно десет дни в годината в нашата икономика има отсъствия заради болнични, докато средно за ЕС дните са под 6. Ако например има национален празник в четвъртък, в петък болничните се увеличават с 30 процента", допълни той.

"Уверен съм, че нещата, които казва господин Велев, в голямата си част може и да се верни. Но решението, което те предлагат, първите три дни болнични да са за сметка на работника, предполага, че всички болнични са фалшиви и това е слабата страна на това предложение", коментира от своя страна Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа". Той допълни и че сравнението с други страни това решение не е легитимно, защото тогава би трябвало да се сравни какви данъци се плащат в България и в другите страни, какви са доходите и други.