Роман Василев: Мотивите за освобождаването на Полфрийман са непълни
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роман Василев: Мотивите за освобождаването на Полфрийман са непълни

/КРОСС/ Мотивите, с които 2-ри състав на Апелативният съд в София освобождава предсрочно Джок Полфрийман са непълни. Това мнение изрази Роман Василев - бивш заместник- градски прокурор на София.

„Ако върнете назад, може да видите неговото арогантно поведение. Пример е репликата: „мен ме осъди най-корумпираният съд в една корумпирана държава". Неговото поведение по време на досъдебното производство - скачането, обиждането на състава на съда. Това би трябвало до влезе като основание в мотивите на съда. Това нещо виждам, че го няма. В мотивите си апелативният съдебен състав с председател Калин Калпакчиев, обаче, се позовава на положителни характеристики от външни организации, както и от пастор и отец, които проповядват в затвора", коментира пред БНТ Василев, който е работил по разследването на убийството на Андрей Монов.

Според него неубедителни са и доказателствата, с които съдът се мотивира, че Полфрийман се е поправил и не представлява обществена опасност. Бившият прокурор обръща внимание, че поведението на австралиеца при първоначалното му задържане на 31 декември 2007 г. е предизвикало съдия Мими Петрова близо час да му обяснява, че няма как едно убийство да се оправдава с морални подбуди. И го сравнява с вчерашната реакция на Полфрийман при излизането от затвора. При излизането си той изкрещява: „Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора".

„Това е същото поведение, което беше на мярката за неотклонение и през целия му престой в местата за лишаване от свобода и при освобождаването той е същият, какъвто си е бил", посочи Василев.

Бившият заместник- градски прокурор на София смята, че дори и заличени, петте наказания на Джок Полфрийман, наложени докато е излежавал присъдата си, също трябва да бъдат анализирани при преценката на решението за предсрочно освобождаване от затвора.