Почина проф. Никола Георгиев
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2019 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина проф. Никола Георгиев

/КРОСС/ Почина литературният критик, културолог и общественик проф. Никола Георгиев.

Фактите от живота му са простички - роден през 1937 г. в Казанлък, преподавал в Софийския университет, носител на Хердерова награда, автор на десетки книги и студии, свързани с литературата, пише сайтът Площад Славейков.

Аристократ на духа, повелителят на езика са част от определенията за него.

Повече от 40 г. той преподава Теория на литературата в Софийския университет "Климент Охридски" и е един от любимците на студентите-филолози.

Доктор на филологическите науки с дисертация на тема „Цитиращият човек в художествената литература", през 90-те години той ръководеше Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии. Изнася лекции лекции по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания. Чете лекции по обща теория на литературата и културата, поетика, реторика, анализ на литературното произведение, стихознание, фолклор, руска литература, литературознанието на XX век. Въвежда нови тенденции и подходи в интерпретацията на отделните творби. Изследвания на проф. Никола Георгиев са публикувани в множество чуждестранни издания - на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

През 2000 г. получава Хердерова награда за литература.

Дисидент по време на комунистическия режим, той страни от политиката и след демократичните промени. Отказва да се кандидатира за член на БАН, въпреки че има предложение.

Казва, че не ползва мобилен телефон, защото предпочита живото общуване, а телефонът отчуждава.