Гърция е парализирана от обща стачка
Секция: СВЯТ
24 Септември 2019 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция е парализирана от обща стачка

/КРОСС/ Днес в Гърция е обявена общонационална стачка на служителите от обществения и морски транспорт. За 24 часа спират да се движат кораби, фериботи, градски транспорт, както и метро. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

Синдикатите в Гърция организират национална 24-часова стачка, която започва днес от 6 часа сутринта. Спират фериботите и градския транспорт във всички градове на Гърция. Атина остава без метро по първа линия. Другите два лъча ще се движат само в определени часове. Спират градската железница и трамваите. Очакват се задръствания от автомобили в градовете.

Моряци и пристанищни служители блокират напълно морския транспорт. На котва остават както фериботите, така и всички товарни кораби. Гръцките портове няма да приемат и пристигащи фериботи. Всички пътници с резервация трябва да променят деня на пътуване, предупреждават транспортните фирми.

Железничарите съобщават, че ще протестират също за 24 часа, но в четвъртък 26-и септември, за да не блокират напълно транспорта в страната.

Затворени остават банки, училища и общинските служби. Ще стачкуват и медицински персонал, преподаватели, частично - банкови служители и медии.

Протестите съвпадат с обсъждан в парламента проектозакон за приватизация на обществения транспорт и промени в трудовото законодателство.

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт. За стачките информация могат да прочетат на сайта apergia.gr, който е наличен само на гръцки език.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина или с генералното ни консулство в Солун.