Международна Нощ на прилепите
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Септември 2019 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международна Нощ на прилепите

/КРОСС/ Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.

В честването ще участват организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Българска Фондация „Биоразнообразие" - БФБ; Фондация ЕкоОбщност; Регионален Исторически Музей - Благоевград; Регионален Исторически Музей - Плевен; Регионален Исторически Музей - Русе; Дирекция Природен Парк „Врачански Балкан"; Община Ловеч; пещерняци, алпинисти и доброволци

Презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри", различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите - местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент", която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция J ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания - Нощ на прилепите.