Facebook вече има технология за четене на мисли
Секция: Технологии
25 Септември 2019 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Facebook вече има технология за четене на мисли

/КРОСС/ Brain Computer Interface (интерфейс между мозък и компютър) е относително нов сектор в информационните технологии, който обхваща различни решения за управление на машините направо с мисъл. Това обхваща както дигитални устройства, така и системи от електроди или други технологии, способни да прихванат мислите ни в реално време.

Редица университетски лаборатории и стартиращи фирми вече разработват софтуер и хардуер в тази област, а отскоро интерес към нея имат и гиганти като Facebook, Google и вездесъщият Илън Мъск.

Поредното доказателство, че този сегмент ще става все по-интересен е придобиването на стартъпа CTRL-labs от Facebook само преди ден. Закупената фирма разработва гривна, която позволява управлението на виртуални аватари с помощта на мисълта.

Facebook разработва свои Brain Computer Interface технологии от няколко години и дори анонсира на годишната си конференция през 2017 година неинвазивно устройство, позволяващо да пишем текст като само си представяме, че говорим.

Новозакупената фирма ще добави ново ноу-хау в портфолиото на онлайн гиганта и вероятно ще бъде използвана и от неговата бъдеща платформа за виртуална реалност, улеснявайки начина, по който потребителите управляват своите аватари.

През 2015 година Марк Зукърбърг заяви, че бъдещето на Facebook е телепатията. По думите му тexнoлoгия щe пoзвoли нa xopaтa дa пpaщaт миcли диpeĸтнo eдин нa дpyг.

През 2017 година стана ясно, че Facebook е създала екип от над 60 учени и инженери, специализирали се в свързани с изкуствения интелект технологии.

Първата цел на екипа бе да разработи система, която може чрез мисълта да запише на компютър 100 думи в минута, без да ползва каквито и да било елементи, имплантирани в човешкото тяло. Скоростта трябваше да е 5 пъти по-голяма в сравнение с времето, което днес е необходимо за изписването им върху сензорния екран на смартфон.

Учените посочиха, че това най-лесно може да стане чрез носимо умно устройство, което е постоянно свързано с кожата.

Компанията обаче стана обект на недоверие. На първо време скептиците посочват, че технологията ще може да се ползва за четене и следене на мисли. На второ място идва и проблемът със съхранението на информацията - съдържанието на мислите на милиони хора може да стане обект на хакерски атаки или продукт за продажба на потенциални рекламодатели.