Зам.-министър Николова: Еволюцията в регионалната политика, водеща до фокусирано регионално въздействие, е чрез стъпки в посока децентрализация в управлението
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2019 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Николова: Еволюцията в регионалната политика, водеща до фокусирано регионално въздействие, е чрез стъпки в посока децентрализация в управлението

/КРОСС/ За намаляване на дисбалансите между териториите са необходими стъпки в посока на деконцентрация и последваща децентрализация в управлението. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри форум на тема „Децентрализация и регионализация в България: Уроци от международния опит и препоръки за България", организиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

Николова обясни, че за провеждането на регионална политика, ориентирана към териториите, ще помогнат и инвестициите от европейските фондове. За новия програмен период се предвижда делегиране на повече правомощия при вземане на решения на регионално и местно ниво за проектите, които ще бъдат финансирани чрез интегриран подход.. Целта е проектите да са тясно ориентирани към специфичните нужди, да бъдат по-близо до хората, да допринасят за икономически ефекти в териториите и увеличават стандарта на живот на населението. „При тясно ориентиран секторен подход на въздействие и централизирано определяне на хоризонтални мерки не винаги успяваме да уловим пулса на територията, специфичните нужди на местния бизнес, потенциалът от ресурси, които предопределят типовете инвестиции", коментира Николова.

Планирано е след 2020 г. европейската програма за регионално развитие, в сътрудничество с всички останали европейски програми, да насочат ресурс за изпълнение на интегрирани териториални проекти. Към тях ще може да бъдат добавяни и средства от националния бюджет и други финансови източници. „Общата цел е да повишим стандарта на живот, балансирано икономическо развитие и намаляване на негативните демографски тенденции", коментира заместник-регионалният министър.

Според зам.-министър Николова темата за децентрализацията и регионализацията започва с реформа в многостепенното управление на България. Създаването на капацитетни регионални структури за вземане на решения за приоритетни инвестиции, които да бъдат подкрепени с финансиране от програмите на ЕС, е важна крачка към провеждането й. В сътрудничество с ОИСР се прави преглед на многостепенното управление в България, на базата на който ще бъдат изготвени препоръки, които да залегнат при изпълнение на Стратегията за децентрализация, приета през 2016 г. „Стъпка по стъпка ще предопределяме и бъдещата посока на провеждане на нов тип регионална политика за децентрализирано управление с основен фокус върху територията и специфичните й нужди", коментира още Николова.

Според зам.-министър Николова по-бавния процес на децентрализация в България се дължи до голяма степен на липсата на традиции. „Една от стъпките е на регионално ниво да дадем повече свобода за въздействие и вземане на решения за инвестициите, но при ясни контролни механизми и стриктна финансова дисциплина", коментира тя.