Педагози от България станаха едни от победителите в литературния конкурс за театър от Комитета по външни връзки на Санкт Петербург
Секция: България - Русия
17 Септември 2019 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Педагози от България станаха едни от победителите в литературния конкурс за театър от Комитета по външни връзки на Санкт Петербург

/КРОСС/ Учителите по руски език от България - Галина Западнева и Людмила Писарева- Инджова - станаха едни от победителите в конкурса, посветен на Годината на театъра в Русия.

Конкурсът "Светът - за руския театър, руският театър - за целия свят" бе проведен от Комитета по външни връзки на Санкт Петербург. Сред победителите бяха руски сънародници от Словакия, Франция, Молдова, Австрия, Израел, България, Унгария и Швеция. Необходимо бе да се изпрати есе, в което са изразени впечатления и спомени за изтъкнати представители на руското театрално изкуство, по волята на съдбата оказали се зад граница.

И двете наши сънароднички от България, без да се договарят, бяха написали есета за Николай Масалитинов - основателя на българската театрална школа, ученик на Станиславски. С името му е наречен театърът в Пловдив. Именно той започва да поставя български автори на сцената, създавайки от различните литературни произведения пиеси. Преди Н.Масалитинов в българските театри са поставяни само чужди пиеси.