Посрещаме октомври с лятно време
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2019 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посрещаме октомври с лятно време

/КРОСС/ След валежите през последните 24 часа, предстоят няколко сухи, топли и почти летни дни. До обяд все още са възможни слаби превалявания в Североизточна България. След това облаците ще се разсеят до слънчево време. Денят ще е ветровит. В по-голямата част на страната скоростта на вятъра ще е 20-30 километра в час, в Северна България на моменти до 50 километра в час. Тенденцията е след обяд поривите да утихнат. Температурите в най-топлите часове - в интервала 20-25 градуса.

В планините ще бъде ветровито със скорост на вятъра по откритите била до 50-60 километра в час. Възможни превалявания преди обяд в Стара планина, след обяд и привечер - в Родопите. Дневната температура по високото ще бъдат около 7 градуса, в ниското - до 14.

По Черноморието облачността ще е значителна до обяд. Изолирани превалявания се очакват по северната част на крайбрежието. Вятърът ще е осезаемо силен до обяд и в ранния следобед. Температурите на въздуха в най-топлите часове - 22-24 градуса.

До края на седмицата и в началото на новата ще е слънчево, сухо и топло. Антициклон ще блокира напъните на есента и ще дава зелена светлина на усещането за лято. Термометрите в следващите дни ще показват стойности до 25-27 градуса, на места и до 30. В северната половина на континента ще се развиват поредица мощни циклони с валежи от дъжд и сняг в най-северните райони. На Юг очакваме оформянето на средиземноморска зона с ниско атмосферно налягане чак в сряда-четвъртък. Тогава и у нас есента пак ще напомни за себе си с превалявания и по-ниски температури.