Пловдивският университет откри учебната година с над 3 900 нови студенти
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2019 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивският университет откри учебната година с над 3 900 нови студенти

/КРОСС/ С над 3 900 нови студенти стартира новата академична година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Петдесет и деветият випуск на най-голямото висше училище в Южна България ще се обучава в 9 факултета и 2 филиала.

„59-ата учебна година на Пловдивския университет е ново начало за над три хиляди първокурсници, както и за мен. Нова, защото те за първи път присъстват на откриване на академична година, а аз - за първи път я откривам като ректор. В този смисъл емоцията ни е напълно споделена", с тези думи към присъстващите се обърна ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски" проф. д-р Румен Младенов.

Той подчерта, че авторититетът на университета е безценен и респектиращ сам по себе си. „Най-важнатата функция на висшето училище е да прави хората свободни. Бих искал да почувствате днешния ден особено лично. Пътят към знанието е дълъг, но фактът, че сте тук означава, че сте взели правилното решение - да бъдете студенти в Пловдивския университет". Като обеща безусловна и безкористна подкрепа от името преподавателите ректорът заяви още: „Ние сме от един отбор и трябва да докажем, че висшето образование в България е на ниво, което позволява на младите хора да изпълнят мечтите си по най-добрия начин".

За поредна година Пловдивският университет изпълнява на 100% акредитирания си държавен прием. В момента във висшето училище се обучават около 20 хил. студенти в 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след месец, стана ясно при откриването на новата академична година. Пловдивската Алма матер разполага и с единствения студентски кампус от западноевропейски тип, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до една от сградите си - т.нар. Нова сграда на бул. „България" №236 в Пловдив.