Социалният министър: 97 хил. пенсионери работят, за бизнеса са ценен ресурс
Секция: ИКОНОМИКА
27 Септември 2019 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалният министър: 97 хил. пенсионери работят, за бизнеса са ценен ресурс

/КРОСС/ Над 97 хиляди пенсионери в страната работят, като има увеличение на трудещите се възрастни спрямо същия период през 2018 г. Това стана ясно от отговора на социалния министър Бисер Петков на депутатски въпрос в днешния парламентарен контрол, свързан с възможностите за запазване на трудовата ангажираност на пенсионерите. Социалният министър посочи, че все повече бизнесът разчита на възрастните работещи и оценява опита, отговорността, дисциплината и трудовите им навици.

"По данни от наблюдението на работната сила през второто тримесечие на тази година заетите лица на възраст 65 и повече години са 97 700 души. Коефициентът на заетост за тази група е 6,6%, като ръстът в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 1,3%. За сравнение средното равнище на заетост за Европейския съюз на хората над 65 години е около 6%", цитира данните министър Петков.

Според него, в контекста на демографските тенденции, са важни мерките, които подпомагат възрастните да останат активни на пазара на труда.

"Лицата, придобили право на пенсия, могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват следните услуги - информация за обявени свободни места, посредничество при наемане на работа и психологическо подпомагане", добави Петков.

Той отчете още, че за периода януари-август 2019 г. постъпилите на работа пенсионери, чрез трудови посредници, са 1486 души.