Българин ще лежи 9 години в италиански затвор за опит за убийство на сънародник
Секция: СВЯТ
29 Септември 2019 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин ще лежи 9 години в италиански затвор за опит за убийство на сънародник

/КРОСС/ 9 години и 4 месеца затвор получи 33-годишния българин Мартин Георгиев Асенов, обвинен в опит за убийство на 28-годишен наш сънародник. Решението е на съда в италианския град Лече. Заедно с Асенов е осъден и 53-годишният италианец Фердинандо Либрандо, който получи 14 г. и 8 месеца, предаде Дарик.

И двамата получиха присъди по съкратено съдебно следствие, затова наказанията им са с една трета по-ниски от предвидените от закона. Прокурорката по делото поиска по-високи присъди, но съдията Карло Кацела не е бил съгласен. Случаят, по който двамата бяха осъдени, датира от 22 април, или точно от католическия Великден. Действието се развива в Торе Сан Джовани, област Пулия.

Тогава дежурните на телефон 112 получили обаждане късно вечерта от жена, молеща за помощ, тъй като съпругът ѝ - 28-годишен българин, бил пребит. Когато властите пристигнали на мястото, заварили жертвата с кървящи рани по цялото тяло. След като бил откаран в болницата, се установило, че една от раните била от огнестрелно оръжие. По-късно се установило, че е от пистолет, собственост на Асенов.

Той насочил оръжието си и към карабинерите, които пристигнали да го арестуват. 33-годишният българин бил заловен след светкавично бързо разследване, докато италианецът Либрандо - едва месец след това. Властите определят действието на двамата като наказателна акция. Според обвинението живеещите в Мелисано Асенов и Либрандо нахлули въоръжени в дома на жертвата. Започнали да го налагат с бейзболна бухалка, с ритници и юмруци, тъй като той отказал да им сътрудничи за трафик на оръжие и дрога от България.

Двамата заплашили с пистолет и съпругата, след което стреляли два пъти във въздуха. 28- годишният българин бил ранен в единия крак, но въпреки това успял да избяга от нападателите заедно с жена си.