Откриха златно съкровище при разкопки близо до Варна
Секция: Наука
29 Септември 2019 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха златно съкровище при разкопки близо до Варна

/КРОСС/ Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал "Река Девня", близо до Варна.

Извадените от земята 12 златни монети са на император Теодосий II (408-450 г.) а 13-тата е на съпругата му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, обясни ръководителят на археологиеската експедиция, д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

От няколко години държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват "Марцианополис", като досега се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата.

Община Девня вече създава организацията по поставянето на камери за видеонаблюдение и прожектори в района, за сигурността на съкровището, голяма част от което засега все още е под земята. "Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 000 лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания", каза д-р Кузов.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. "Река Девня". През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света. Тогава са изровени два големи глинени съда за съхранение на зърно, пълни с римски сребърни монети от I в.пр.Хр. до III в. В съкровието имало над 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг.), повечето от времето на Марк Антоний.

Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите. Руините на древния град се намират под днешния град Девня, като най-ранните археологически разкопки са проведени от Хайнрих Хартл, професор във Виенския университет, Австрия. Той начертал и първия план на града. Част от сградите на Марцианополис са проучени от Карел Шкорпил.

При археологическите разкопки тук са открити крепостни стени, некрополи, църкви, жилищни и обществени постройки, украсени с великолепни мозайки. Сред находките са два слънчеви часовника, които не само измервали времето, но посочвали зимното и лятното слънцестоене и равноденствието. Сред откритията на археолозите са подова мозайка с изображение на Горгона-Медуза.

Мозайката "Сатир и Антиопа" представя прелъстяването на нимфата Антиопа от бог Зевс. Сюжетът е изключително рядък сред мозайките, запазени от онова време. Римските и разнновизантийските мозайки, намерени при разкопките на Марцианополис, са изложени в Музея на мозайките в Девня.