Днес ще е официалното погребение на бившия френски президент Жак Ширак в Париж
Секция: СВЯТ
30 Септември 2019 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес ще е официалното погребение на бившия френски президент Жак Ширак в Париж

/КРОСС/ Днес в Париж ще се състои официалното погребение на бившия президент на Франция Жак Ширак, който почина в четвъртък на 86 години. В цяла Франция е обявен Ден на национален траур по повод кончината на видния французин.

Траурната церемония днес ще се състои в църквата „Сен Сюлпис“, поела функциите на изгорялата катедрала „Нотр Дам“.

Сред присъстващите се очакват текущият държавен глава Еманюел Макрон, както и бивши президенти на страната, а също и десетки държавници от различни страни. Сред тях ще са руският президент Владимир Путин, италианският - Серджо Матарела, германският Франк-Валтер Щайнмайер, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а също и премиерите на Унгария и Белгия Виктор Орбан и Шарл Мишел.

От държавните ръководители от времето на Ширак, ще присъстват бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Управлявал Франция 12 години - от 1995 до 2007 г., преди това кмет на Париж в продължение на три мандата, а също така премиер на страната от 1974 до 1976 и от 1986 до 1988 г., Жак Ширак почина на 26 септември.

А вчера хиляди французи отдадоха последна почит на видния френски политик на Всенародно поклонение пред катедралата „Сен Луи“ в парижкия комплекс „Дом на инвалидите“.

Жак Ширак ще бъде погребан в семейната гробница на гробището Монпарнас. И така ще стане първият президент на Петата република, погребан в столицата на страната.