Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: постави Запада на мястото му
Секция: Русия
30 Септември 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: постави Запада на мястото му

/КРОСС/ Световната общост още дълго ще си спомня 74-та сесия на Генералната асамблея на ООН, по време на която прозвучаха редица гръмки изявления.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров "заби най-големия пирон" в западната световна общност.

Със свойствения му маниер Лавров обвини властите на САЩ в опит да подменят международните конвенции със собствени правила, в преиначаване на фактите, касаещи сирийското регулиране и в опит да се върнат към политиката от времето на "доктрината Монро4 в Латинска Америка.

Руският дипломат заяви, че Русия и САЩ постоянно контактуват за Сирия, но ако Москва запазва в това стабилност, то коментариите на Вашингтон се променят в зависимост от настроенията и политическата конюнктура.
Американските власти се опитват да обвинят Дамаск в желанието да се реши конфликтът по военен път, Америка "обърка конците" и по повод създаването на сирийския конституционен комитет.
Американците в началото бавеха процеса на неговото създаване, а сега се опитват да проведат избори още в началото на неговата работа, което нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
Първото заседание на комитета се планира да се проведе в края на октомври (29 или 30-ти).
Лавров взе отношение и по украинския въпрос, отбелязвайки важността Киев да спазва минските съглашения. Той говори и за руско-израелското икономическо сътрудничество, както и за разногласията в зоната на Персийския залив. Дипломатът заяви, че при решаването на всеки проблем е необходимо да е налице отказ от голословни обвинения и да се спазва международното право.
Време е Белият дом да спре да се намесва в чужди дела.
В страните от Латинска Америка властите на САЩ се опитват да реанимират политиката от времето на "докторината Монро", надявайки се сменят неудобните им политически режими по пътя на икономическата принуда (санкции) и военен шантаж.
Това е недопустимо в съвременната геополитическа реалност.
"Доктрината Монро" е приета през 1823 година, когато американският президент вярва, че е способен да раздели целия свят на европейска и американска система на държавно устройство. Тя отдавна е остаряла. Доктрината издига парадигата за надмощие на САЩ на американския континент, базирана идеологически на американската изключителност.
"Латиноамериканските държави притежават суверенитет и собствено виждане как да живеят техните народи, с кого да си сътрудничат и как да се развиват. Само Щатите забравиха за това, натрапвайки във Венецуела марионетката си Гуайдо".
Световната общност се нуждае от напълно други подходи: хармонизация на интеграционите процеси, конструктивна работа на държавите в международните организации, както в политическата, така и в икономическата сфера.
Всички неправомерни ограничения, натрапващи на света американските интереси, както са свикнали да действат САЩ, вредят на глобалната икономика и развитието на света като цяло.
Излизането на американците от ДРСМД навреди на системата за глобална сигурност, превърна заплахата от ядрена война напълно реална.
Само Русия е решена да не остави нещата така и чрез ООН ще лансира проекти, насочени към засилване на контрола над въоръженията. В този план Русия вече има подкрепата на много държави.
От позитивните новини може да се отбележи това, че грузинските власти осъзнаха, че не си струва да се карат с Русия, а въздушният трафик между двете държави трябва бързо да се възобнови. Главата на грузинското МВнР вече се срещна с Лавров, при това по собствена инициатива.
Най-после осъзнаха «братята от СССР», че от действията им Грузия търпи колосални загуби.
Лавров, както винаги, говори уверено, без да забравя дипломатическите си маниери дори тогава, когато "хвърляше огън и жупел" по САЩ за техните грешки и стремежа им да натрапват на целия свят своите правила на играта.
Накрая припомнин на присъстващите русофоби, че руската делегация никога не е нарушавала правилата на поведение в ООН.
Речта на Лавров беше достойна, в нея прозираше предстоящото възмездие за хегемона и желаещите да запазят остарялата Система в геополитиката.