Едва 3% от българите се имунизират против грип
Секция: Здраве
30 Септември 2019 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва 3% от българите се имунизират против грип

/КРОСС/ "Най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината", това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По негови думи в момента на практика няма активност на вирусите.

Здравният инспектор посочи, че няма как да има 100% гаранция, че всеки имунизиран няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването.

По данни на д-р Кунчев у нас противогрипна ваксина се използва при едва 3-4% от населението.

Специалистът увери, че бременните жени също могат да бъдат ваксинирани, без това да крие риск за здравето им. Той посъветва решението да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак препоръча да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът.

Относно възрастовата граница за ваксинация при децата проф. Кънчев обясни, че се смята, че няколко месеца след раждането те имат защита. По тази причина общоприетата граница е над 6 месеца. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист, каза още той.

Здравният инспектор напомни, че ваксините трябва да се правят при добро здраве.

Относно епидемията от морбили у нас той посочи, че все още има по 3-4 случая седмично. След извънредната имунизация обаче броят на заболелите е намалял драстично.