Емил Георгиев е новият Председател на Федерация на Потребителите в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2019 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Георгиев е новият Председател на Федерация на Потребителите в България

/КРОСС/ На 27.09.2019 г. в град София се проведе шестата национална конференция на Федерация на потребителите в България /ФПБ/.

Конференцията се откри от проф. Йовчо Топалов - Председател на ФПБ. Присъстващите изслушаха отчетни доклади на Мандатната и Контролна комисии и на Изпълнителния секретар на федерацията Емил Георгиев за периода 2016 – 2018 год.

В доклада си пред делегатите на конференцията инж. Емил Георгиев говори за широкомащабната дейност разгърната от федерацията в защита на потребителите. Той анализира състоянието на пазара и произтичащите от него проблеми. В следствие на абдикацията на държавата от своите контролни и регулиращи функции, на населението в България се предлагат стоки със занижено качество. Тяхната безопасност е силно намалена. „Двойният стандарт” се е настанил трайно на българския пазар не само на хранителните и промишлените стоки, но и на пазара на услугите. Произвола на монополните дружества в секторите – топлинни услуги, водоснабдяване, телекомуникации застрашява правата на българските потребители.

Като еталон за защита на потребителите е съвместната дейност между ФПБ и „ЧЕЗ България” ЕАД за разкриване и предотвратяване на кражби на електрическа енергия, които в последно време вземат застрашителни размери и то от страна на бизнеса.

Като най-ефективна защита на правата на потребителите в България бе посочена законодателната инициатива извършена от страна на ФПБ. Внесени са 4-ри предложения за промени на Закона за енергетиката и Закона за храните. Внесени са три предложения пред Обудсмана на страната и Върховна касационна прокуратура за преустановяване на порочните практики на ТЕЦ-овете спрямо техните потребители. Подкрепена е и промяната на ГПК за защита на длъжниците.

Последва избор на ръководството на ФПБ – Федерален съвет, Изпълнително бюро и Председатели. Единодушно бяха избрани - за почетен Председател на федерацията проф. Йовчо Топалов, а за Председател инж. Емил Георгиев.