Учители, банкери, шофьори, журналисти излизат на национална стачка в Гърция
Секция: СВЯТ
02 Октомври 2019 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учители, банкери, шофьори, журналисти излизат на национална стачка в Гърция

/КРОСС/ Национална стачка е обявена за днес и утрe в гръцката столица Атина.

Служители на телекомуникационната компания OTE, преподаватели в училища и университетски преподаватели, транспортни работници, служители от банковия сектор, част от синдикатите на морските лица участват в стачката, както и журналисти – няма да се публикуват новини по телевизията и радиото, няма да излизат вестници.

В центъра на Атина се подготвят срещи и демонстрации на синдикати.

Очаква се протестите да блокират транспорта в Атина.

От българското Външно министерство препоръчват на българските граждани, които посещават Гърция или постоянно пребивават в страната, да не разчитат на обществения транспорт, както и да избягват придвижване в центъра на Атина и по-големите градове, тъй като се очакват протести и възможни безредици.

Стачката ще засегне движението на метрото в двата дни, като в първия ден мотрисите няма да се движат по линии 2 и 3, а утре на 3 октомври е обявено три-часово прекратяване на работата на метрото от 12:00 до 15:00 ч.

Автобусите, тролейбусите и трамваите ще спират работа на 2 октомври. Автобусите и тролейбусите ще се движат между 9:00 и 21:00 ч., а трамваите между 9:00 и 15:00 ч.

И в двата дни стачката ще засегне и ЖП-транспорта. Ще стачкуват и всички категории кораби, тръгващи от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио. Към стачката днес ще се присъединят и банковите служители, както и Националната телекомуникационна компания.

Това е втората обща стачка през последните две седмици срещу политиките на новото гръцко правителство, което дойде на власт след изборите на 7 юли. Преди това стачка се проведе на 24 септември.

Синдикатите твърдят, че законопроектът за икономическо развитие на правителството е насочен срещу обществото и работниците. Работодателите получават повече права при сключване на индустриален колективен договор и могат да се позовават на финансовите проблеми на компанията. Правата на синдикатите са ограничени.

Най-големите проблеми се очакват по пътищата – поради стачката на градския транспорт мнозина ще бъдат принудени да се движат с частни автомобили.

Фериботите няма да тръгнат от трите пристанища на Атика – Пирея, Рафина и Лаврио, така че част от островите ще остане без фериботни услуги, единственият вид транспортна връзка.

Журналистическите съюзи провеждат денонощна стачка – от 18:00 ч.

Новините по радиото и телевизията ще престанат да се появяват както на частни, така и на държавни и общински канали, вестниците няма да излизат. Атинската информационна агенция AMNA ще спре да работи.

Освен това пресслужбите на министерства и ведомства няма да работят.

„Пресата не може да загуби трудови права. Законопроектът, който се промотира, премахва основните инструменти за защита на работниците от произвола на работодателя.“, се казва в обединението на съюза.

Приемането на законопроекта в сегашния му вид неизбежно ще доведе до ескалация на стачките, твърдят синдикатите.