Румен Радев: Разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството
Секция: ПОЛИТИКА
02 Октомври 2019 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството

/КРОСС/ Истинските въпроси на прехода са - дали устоите на нашата държава са достатъчно демократични и правови, имаме ли реално разделение на властите, гарантират ли се свободата и равните възможности, гарантирана ли е и как необратимостта на демократичните процеси, доколко гражданите са овластени и оказват влияние върху управлението и неговия контролТова каза президентът Румен Радев в словото си на форума „30 години от промяната“, посветен на 25-ата годишнина на Фондация „Фридрих Еберт“ в България. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава подчерта, че отговорите трябва да се търсят не в цифрите и икономическите разчети, а в обществените отношения, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на гражданите. Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в един тесен кръг хора, неизбежно този кръг започва да използва институциите, финансови и медийни инструменти за да засилва своята власт и да изместват приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към власт на тясно партийни и лични интереси, отбеляза Румен Радев.

Президентът посочи, че разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така както е заложено в Конституцията. „Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси, без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението“, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че през последните 30 години е свършено и не малко – България е приела демократична Конституция, направен е преход от планова към пазарна икономика, страната е постигнала две стратегически цели – членство в НАТО и ЕС. „Успяхме да придвижим обществено-политическия живот в посока към демократично управление. Но целият този процес беше свързан с едни дълбоки, понякога съпроводени с катаклизми обществено-политическии промени и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, с много надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта и че за да се превърне България в нормална европейска държава с висок стандарт и качество на живот, сигурност на българските граждани, качество на обществените услуги, трябва да се осигури необратимост на демократичния процес. Нужни са силни, но прозрачни, отчетни и отговорни български институции и най-вече силно, свободно и инициативно гражданско общество, което да бъде овластено и да може да участва и в управлението, и в контрола.

Румен Радев поздрави Фондация „Фридрих Еберт“ за усилието през годините да работи за демократизацията на обществените отношения и нейната необратимост.

Държавният глава участва и в откриването на изложба „30 години преход в 30 снимки“ на фоторепортера Иван Стоименов.