Американските космически кораби политат догодина
Секция: Наука
02 Октомври 2019 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американските космически кораби политат догодина

/КРОСС/ Създадените в САЩ нови пилотирани кораби ще могат да се отправят с екипажите си до Международната космическа станция (МКС) през 2020 година, заяви ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС.

"По данни на НАСА компаниите Boeing и SpaceX се надяват да решат проблемите си до края на тази година. Съответно догодина ще полети техен екипаж и ние им желаем успех!", заяви Рогозин.

По неговите думи ако американските компании пуснат към МКС свои кораби, за Роскосмос вече ще са нужни по-малко космически апарати за доставяне на руски екипажи на МКС.

"Но през следващите години това количество отново ще нарасне, тъй като се очаква откриването на полети за туристи, с които вече имаме сключени договори. Освен това Европейската космическа агенция обсъжда с нас възможността за сключване на пряк договор за доставяне на техните астронавти. На нас ще са ни нужни по два кораба годишно за нашите екипажи, но когато се появят и другите желаещи, ще трябва да увеличим производството", изтъкна ръководителят на руското космическо ведомство.

Експертите обаче са единодушни - космическите кораби на Boeing и SpaceX ще ударят сериозно по бюджета на Роскосмос.