Кристофор Павлов: Забавянето на българската икономика ще е по-малко спрямо други страни от ЦИЕ
Секция: ИКОНОМИКА
02 Октомври 2019 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристофор Павлов: Забавянето на българската икономика ще е по-малко спрямо други страни от ЦИЕ

/КРОСС/ "Очакваме краткотрайна и плитка рецесия в сектора на промишлеността в България през следващата година, като не се предвижда тя да се пренесе върху потребителските разходи и сектора на домакинствата", това разкри Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Павлов припомни, че те съставляват около 70% от БВП в момента, докато експортно ориентираната част от икономиката - промишлеността и част от услугите, са 25-30% от икономиката.Той обясни, че съществува много страх и несигурност по отношение на близката перспектива за световната икономика. 

"Увеличават се прогнозите за забавяне на растежа ѝ през следващата година. Нашият глобален сценарий също предвижда умерено забавяне на световната икономика, което ще настъпи най-вече по линия на развитите икономики. Очакваме краткотрайна и плитка рецесия в САЩ догодина и допълнително забавяне на растежа в еврозоната спрямо нивата, които се очертават през тази година от около 1,5%", посочи Кристофор Павлов.

"Външни фактори ще са отговорни за неблагоприятни ефекти върху българското стопанство. Това е в основата на нашия сценарий за забавяне на икономическия растеж в България от очаквани 3,5% за 2019 г. до 2,9% през 2020 г. Износът ще бъде основният канал на тези негативни ефекти".

Кристофор Павлов отбеляза, че българската икономика ще бъде засегната в много по-малка степен от други такива от Централна и Източна Европа, особено тези от Вишеградската четворка.

"Нашата икономика е много по-малко отворена от тези на повечето страни от Вишеградската четворка. Освен това е и в много по-малка степен интгегрирана спрямо германската икономика, за разлика от държави като Словакия и Чехия, например".

"Очаква се догодина Турция да излезе от рецесия и да отбележи темпове на растеж, макар и скромни. Така българската икономика ще получи някакъв стимул през външното търсене", подчерта гостът.

Главният икономист на УниКредит Булбанк изтъкна, че ако през 2008-2009 г. е имало смисъл от провеждане на предпазлива фискална политика за благоприятно въздействие върху оценката за риска и лихвите, то сега няма смисъл от това, тъй като лихвите в глобалната икономика вече са на много ниски нива.