Цигуларка спряла концерт заради зрител, който я снимал с мобилен телефон
Секция: КУЛТУРА
02 Октомври 2019 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цигуларка спряла концерт заради зрител, който я снимал с мобилен телефон

/КРОСС/ Българските зрители до болка познават усещането, когато в театралната или концертната зала иззвъни нечий мобилен телефон. Или някой откровено скучаещ човек оползотворява времето си, като броди из дебрите на интернет. Друго съвременно явление е желанието на хората да "уловят всеки миг", запечатвайки го в снимки и видео. Подобна история се развива по време на концерт в Синсинати, САЩ, разказва сайтът Сlassicfm.

Цигуларката Ане-Софи Мутер била средата на изпълнение от "Концерт за цигулка и оркестър" на Бетовен, когато забелязала светкавицата на смартфона, с който млада зрителка от първите редове снимала изпълнението й. Тя незабавно спряла да свири и се обърнала към жената. "Ако не спрете да снимате и не приберете телефона, ще си тръгна", казала цигуларката. Зрителката била изведена от залата и концертът продължил.

Сред публиката бил валдхорнистът Остин Ларсон, който в публикация в профила си във "Фейсбук" отбелязва, че концертът е бил сюрреалистичен поради прекъсването по средата, и призовава зрителите да уважават изкуството.

След случая и други музиканти разказаха подобни истории за класически концерти в социалните мрежи. Бил Вермойлер, друг валдхорнист, описа как при началото на негов солов концерт се е изправил пред публика от около 100 души, голямата част от която е била насочила към него мобилните си телефони. Той изтъкна, че музиката е за слушане, а не за снимане.

През юни на фестивала в Гластънбъри поп певицата Били Айлиш се обърна от сцената към публиката, призовавайки я "да изживее момента", вместо да го гледа през екраните на мобилните си телефони. Така тя се присъедини към дългия списък с музиканти, които са изразявали недоволството си от използването на телефони по време на концертите им: Guns'n'Roses, Алиша Кийс, Кендрик Ламар, Адел...

Днес обаче част от публиката на концерта в Синсинати защити зрителката. "Жената с телефона се изправи и беше изключително засрамена. Тя веднага започна да се извинява на развален английски, да се покланя в знак на уважение, а след това напусна концерта по свое собствено желание", пише един от присъствалите на концерта в "Инстаграм".

В много от репортажите за случая се казва, че жената от публиката е спорела с цигуларя. Публикациите на зрителите оборват тези твърдения. "Тя не спореше. Съгласен съм, че хората са прекалено залепени за мобилните си телефони, но нека не изопачаваме фактите", пише друг зрител. "Жената се изправи, за да се извини. Тя каза колко много съжалява и колко уважава Мутер", казва трети зрител.

Случилото се провокира дискусия в САЩ за това дали публиката трябва да има право да влиза на класическите концерти с мобилните си телефони.