Идва застудяване
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2019 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идва застудяване

/КРОСС/ Днес ще настъпи истинската есен. До обяд ще бъде слънчево и тихо. След това, в часовете до вечерта, облачността ще стане значителна, а в Западна България ще завали. Температурите днес все още ще бъдат в интервала 25-30 градуса. По-топло ще е в източната половина на страната, където термометрите ще достигнат дори 31-32 градуса. Вятърът от северозапад ще се усилва днес в хода на деня и след обяд неговата скорост ще достига 50-60 километра в час в някои райони на Дунавската равнина. В 6 области е в сила жълт код за силни пориви на вятъра.

През нощта и утре валежите постепенно ще обхванат цялата страна. Очакваме по-значителни валежни количества в централна Южна и в Източна България. За 24 часа там ще паднат до 50 литра на квадратен метър дъжд. В планинските райони и повече. Температурите утре ще са значително по-ниски - от 12 градуса в района на София до максимум 22 в района на Бургас.

В планините очакваме също захлаждане със значителни валежи в следващите 48 часа. Днес до обяд ще е слънчево. След обяд обаче ще завали и ще прегърми. Вятърът ще е опасно силен, температурите ще паднат. По най-високите места в Рила и Пирин ще прехвърчи и сняг. Черноморието днес ще остане в плен на слънчевото време. Именно на изток днес се очакваме най-високите температури - до 31-32 градуса. Утре обаче и по крайбрежието ще превали, а температурите ще паднат с 5-10 градуса.

Застудяването е резултат от студен атмосферен фронт, който преминава над Балканите с валежи, ниски температури и силни пориви на вятъра. Още в събота от запад на изток валежите ще спрат, а облачността за кратко ще се разкъса. Времето обаче ще остане есенно, мъгливо и прохладно с дневни температури между 16 и 18 градуса.