Богата артистична програма на деветия АСТ Фестивал за свободен театър
Секция: КУЛТУРА
03 Октомври 2019 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богата артистична програма на деветия АСТ Фестивал за свободен театър

/КРОСС/ Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18-и до 23-и октомври и ще включва най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости.

По традиция откриващото събитие ще е мултиарт концерт - ярката и вълнуваща Мила Робърт ще срещне музика и театър на сцената на бар "Петък" в петък, 18 октомври.

Предстоящото издание на ACT фестивала е под надслов ВСЕ ПО-ТОПЛО и акцентира върху все по-топлото време, все по-топлото в опитите на артистите да открият теми и сценичен изказ и не на последно място - необходимото затопляне на проекта "Топлоцентрала".

Затова и за първи път преди откриването ще можем да "загреем" с отворени врати на репетициите за един от акцентите в международната програма - танцовият сайт спесифик спектакъл BURN. Негови автори са United Cowboys - компания за живо изкуство, която работи в пресечната точка между танца, визуалното изкуство и пърформанса. От 2014-а те изграждат в различни европейски градове на т.нар. "биотопи" - самодостатъчни артистични екосистеми, обитавани от танцьори, изпълнители и музиканти. И България е честа спирка в международната им работа!

BURN ще се играе в продължение на 3 часа във вечерта на откриването на фестивала (18 октомври) и ще бъде с вход свободен. Холандският пърформанс е част от международната програма, която традиционно показва калейдоскоп от жанрове, изразни средства, нови театрални езици и реалности.

В подкрепа на разширяването на темите и съмишлениците на независимата театрална сцена в България, тази година АСТ Фестивал за свободен театър акцентира на дебютите. Две от осемте представления в българската селекция ще бъдат на артисти, които досега не са били част от програмата. Целта, разбира се, е всички избрани спектакли да покажат моментна снимка на многообразието на театралната реалност в страната през изминалата година и да представят социално ангажирани и актуални търсения.

Богатата паралелна програма на фестивала ще включва интерактивното VR преживяване CONGLOMERATE, в което всеки зрител изживява свое собствено пътешествие през откъси от 9 спектакъла и 1 филм. Зрителите ще могат да гледат и три театрални филма - куклено-жестомимичния „Да бъдеш Палечка", документалния „Това име го забравете" за режисьора Юлия Огнянова и „На острова" - видео арт, прожекция на проекта „IN ADATA".

Работилница за социологически проучвания на публики, както и два уъркшопа за професионалисти ще съставляват образователната програма.

Както показва мотото на фестивала, и тази година ще проследим относно настоящата ситуация на проекта ТОПЛОЦЕНТРАЛА - с публичен информационен форум и открит дебат и обмяна на опит между международни гости и чуждестранни експерти и представители на Столичен Общински Съвет, Министерство на културата и членовете на борда на Асоциация „Топлоцентрала".