Да надбягаме деменцията заедно
Секция: Здраве
03 Октомври 2019 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да надбягаме деменцията заедно

/КРОСС/ На 5 октомври от 09.00 часа в Южния парк в София сдружение "Алцхаймер България" и фондация "Състрадание Алцхаймер България" ще се включат с кауза за здравна превенция чрез спорт в редовното съботно 5 км бягане, организирано от "5kmrun".
„Здравна превенция чрез спорт" е посланието, с което искаме да отбележим световния ден на болните от Алцхаймер, който е на 21ви септември, съпътстващо още два дни, посветени от международната общност на физическото и психическо здраве - Международния ден на възрастните хора (1ви октомври) и Световния ден за психичноздраве (10ти октомври).
Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е предизвикателството на 21 век за всички страни със застаряващо население, между които е и България. У нас хората с деменция са над 100 000, като половината от тях са с Алцхаймер. Най-малко 5% от хората над 65-годишна възраст страдат от Алцхаймер. Имайки предвид прогресивното застаряване на населението на България (и на цяла Европа), болните от Алцхаймер и други форми на деменции постоянно се увеличава. В Европейския съюз са регистрирани над 7 милиона хора с деменция, като прогнозите са, че броят им ще сеудвои в Западна Европа и утрои в ИзточнаЕвропа.