Община Бяла ще развива активно екотуризма
Секция: Туризъм
03 Октомври 2019 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Бяла ще развива активно екотуризма

/КРОСС/ Нов международeн проект, по който работи община Бяла, предвижда развитие на екотуризма в региона, съобщи БНР. Целта му е да се създадат нови възможности за разнообразяване на този вид туризъм, като се грижи за баланса на защитата и използването на природните и културните ресурси. Това стана ясно от провеждащата се в Бяла международната среща по проект „Екотурнет / Развитие на мрежата за екотуризъм в Черноморския регион".

Той е на стойност над 795 хил. евро и е финансиран от Съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020". Водещ партньор е Областната администрация Шиле - Истанбул, Република Турция.

Партньори са Регионалната агенция за развитие на регион Запорожие - Украйна, Община Ксанти - Република Гърция, Фондация "Кавказка околна среда" - Грузия и варненската Община Бяла.

Продължителността на проекта е 24 месеца. "Община Бяла като партньор по проекта разполага с бюджет от 133 хил. евро и предвижда да изгради нова инфраструктура, която включва 2 велосипедни маршрута, кула за наблюдение на птици по миграционния им път Виа понтика и 9 места за отдих по трасетата на велосипедните маршрути". Това съобщи Коста Стоянов, координатор по проекта от страна на община Бяла.

Предвижда се организирането и на фестивал с трансграничен ефект, в който ще вземат участие представители на всички партньори. Водещият координатор по проекта от турска страна Ялмаз Куркмаз от Истанбул допълни, че всички страни ще имат полза от проекта и ще доразвият туристическия си бранд.

Мнението на представителите на местната администрация в Бяла е, че този интересен проект ще бъде надграждан, защото освен съоръженията, които ще бъдат създадени, ще се наблегне и на подходящата реклама. Ще се работи и за развитието на нетрадиционните форми на туризъм. Освен археология и история в Бяла може успешно да се развиват еко и поклонническият туризъм.