Помагало нарече числата „дебилни” и „сакати”, а героите Льольо и Сопольо
Секция: Наука
05 Октомври 2019 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Помагало нарече числата „дебилни” и „сакати”, а героите Льольо и Сопольо

/КРОСС/ Майки на деца с увреждания се възмутиха от учебно помагало по математика. Думи като „побъркан", „дебил" и „сакат" се оказаха част от сборник със задачи, съобщава Нова тв. Валентина е родител на дете с увреждане. Разбира за помагалото "Умник-математик" от социалните мрежи.„В първия момент, когато го видях реших, че това е някаква фалшива новина, че някой се забавлява. Оказа се, че не е. Наистина има такова помагало и е на пазара от 7 години. Аз съм майка на голямо момиче с увреждания, но и да не бях смятам, че това е нередно", сподели Валентина Христова.

Според сборника едно число е "дебилно", ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите. Това определение дават авторите на учебното помагало - три учителки от Софийската математическа гимназия.„Много съм изненадана, че има хора които са толкова фрустрирани, защото математиката е абстрактна наука, а ние просто въвеждаме някакво понятие. Другото, което очаква математиката е малко чувство за хумор, което за щастие при децата го има, може би при някои родители липсва и аз съм изненадана", заяви една от авторките на помагалото Мария Томова.„Жалко е, ако това е начина на съвременните учители да стигнат по-близко до учениците. Интересно ми е те така ли си говорят у дома. Те като искат да извикат детето си как му казват: „Ела, „дебил" ли?", пита майката Валентина.

Според авторите използваните думи имат интегриращ ефект.„Защо някой да се обижда, не сме имали такава цел. Искаме различните деца да се приемат. Затова именно такива думи са в задачата. Защото няма нищо срамно и страшно да ги използваш", поясни Надя Кръстева, автор на помагалото.В помагалото се появяват и лирико-математическите герои Льольо, Трольо и Сопольо, които според преподавателите се радвали на голям интерес сред децата.Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката. От ведомството имат думата само за помагала, които са част от учебни комплекти за учениците до IV клас включително.