Калоян Паргов: Държим хората в кварталите да имат културни средища
Секция: ПОЛИТИКА
05 Октомври 2019 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Държим хората в кварталите да имат културни средища

/КРОСС/ С две карикатури си тръгна лидерът на БСП - София Калоян Паргов от откриването на изложбата на художника Анатолий Станкулов в столичната зала "България". Сатиричните рисунки на кандидата на БСП за общински съветник ще бъдат изложени в сградата на Софийската филхармония до 24 октомври. В експозицията са включени и пейзажи и живописни композиции по разказа "Тенец" на Йордан Радичков.

"Рисуването е самотно занимание и то няма смисъл, ако не бъде показано на хората", каза Анатолий Станкулов при откриването. Всички карикатури, включени в самостоятелната изложба на художника на вестник "Дума" са с цена точно 56 лева. Съвпадението с номера на коалиция "БСП за България" в интегралната бюлетина за местните избори на 27 октомври никак не е случайно.

Калоян Паргов поздрави Анатолий Станкулов за изложбата и пожела творбите и експозициите му да се множат, за да може повече хора да видят таланта му. "Всеки човек се нуждае от храна за душата, културата е изключително важна за израстването на една нация, коментира Калоян Паргов. - Затова ние, от БСП, толкова държим хората по кварталите да имат културни средища, в които да могат по-лесно да се докоснат до различните изкуства - музика, театър, изобразително изкуство и т.н.".

Водачът на листата на БСП за общински съветници избра да си купи две карикатури на Анатолий Станкулов, изобразяващи модерния град, в който живеем. "В унисон са с всичко около нас, обясни избора си той. - Едната показва Мойсей, който вместо море, разделя жилищни сгради, за да минат хората. А другата представлява дърво от тухли и акцентира върху застрашените от изчезване зелени площи в града и липсата на чист въздух в София. Презастрояването и смогът влияят зле на здравето на хората. Не бива да пренебрегваме тези проблеми".

Уважение към колегата и приятел Анатолий Станкулов показа с присъствието си на откриването на изложбата и популярният наш художник-авангардист Иван Яхнаджиев. Преди малко повече от година Калоян Паргов и Яхнаджиев организираха благотворителна изложба в сградата на Столична община по време на редовна сесия на СОС. Средствата от продадените картини, рисувани от деца с дислексия с помощта на Иван Яхнаджиев, бяха дарени за закупуване на материали, за да продължат те да развиват таланта си в изобразителното изкуство.