Днешната марихуана е ГМО, води до шизофрения
Секция: Здраве
05 Октомври 2019 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днешната марихуана е ГМО, води до шизофрения

/КРОСС/ Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога. Това заяви началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева. Тя е сред участниците в кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги", която започна във Варна, информира bTV.

Днешната марихуана е генномодифицирана, активното ѝ вещество е между 10 и 50%, а употребата ѝ води до шизофрения, каза шефът на токсикологията във ВМА-Варна.

Според д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции" в община Варна, цитиран от БНР, новата дрога не се улавя от стандартните тестове, а само от кръвни проби. В страната ни тепърва се изграждат подобни лаборатории.

Според д-р Станчев има и друга опасност, свързана с т.нар. "хашишово или марихуаново масло": "Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене. Може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари", каза д-р Станчев.

По думите на Златева най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът.

Според медица при употреба на тези наркотици се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти. Около 40% от зависимите правят опити за самоубийство.

"През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории", каза Златева.

По думите на д-р Божидар Чукурланов проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път. Тяхното съдържание не е ясно, каза той.

Според него много от тези наркотици се разпространяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.

В морската ни столица се провежда кампанията на сдружение "Отвори очи", общината и Варненската и Великопреславска митрополия на тема: "Православните семейни ценности срещу новите дроги".