Проф. Тодор Кантарджиев: Сега е подходящото време за антигрипна ваксина
Секция: Здраве
06 Октомври 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: Сега е подходящото време за антигрипна ваксина

/КРОСС/ Сега е времето подходящо за антигрипна ваксина, защото първо трябва да минат 21 дена от ваксинирането, за да е готова имунната система с предложените и антигени и да има адекватен имунен отговор към микроба, с който се ваксинира човек. Това каза в интервю на Агенция "Фокус" с директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Когато се поставя антигрипна ваксина, както и за повечето ваксини, но за грипната е много важно, човек не трябва да има някаква вирусна инфекция. Затова мисля, че времето октомври и ноември е подходящо за ваксиниране", допълни още той. Проф. Кантарджиев обясни, че образованият българин има положително мнение към ваксинациите. „Тъй като последните години не крием истината за грипната ваксина, желанието на все повече българи да се ваксинират е документално доказано. Миналата година още ноември месец свършиха ваксините, допълнително бяха внасяни.

По-миналата година в средата на ноември по аптеките нямаше ваксини за грип", уточни той. „А истината за грипната ваксинация е това, което са казали колегите от центъра за контрол на болестите в САЩ. Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си през зимата е два пъти по-малка.

Грипната ваксина намалява вероятността да се разболееш, не казвам, че предпазва на 100 %, както дифтерийната и морбилната ваксина. Нещо, което е медицински доказано, грипната ваксина намалява усложненията от грипната инфекция", подчерта проф. Кантарджиев.