Д-р Таня Андреева: На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено
Секция: Здраве
07 Октомври 2019 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Таня Андреева: На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено

/КРОСС/ На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено. Няма как министърът да раздаде заплати на медицинските сестри, лекарите и акушерките, тъй като болниците получават пари за дейности. Това заяви бившият здравен министър д-р Таня Андреева в сутрешния блок на БТВ.

Парите са дадени, само че по друга схема. Затова се е минало на вариант тези пари да се отпуснат от резерва на НЗОК. Това е законовият механизъм, коментира от своя страна бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов" доц. Спас Спасков.

Парите, които НЗОК плаща са за дейност. Директорите на лечебните заведения решават как да бъдат разпределени тези пари, уточни д-р Андреева.

Д-р Спасков коментира, че за да стигнат парите до медицинските сестри, са се завишили цените на клиничните пътеки. Но те ще се дадат за работа. Отмина времето, когато се даваха пари", подчерта Спасков.

Това е изкуствено завишаване. Наблюдава се една тревожна тенденция, министърът да се намесва в работата на НЗОК. Не може, защото той е обещал нещо, да нареждана управителя на НЗОК какво да прави, подчерта Таня Андреева. Има два основни проблема в системата на здравеопазването - недостатъчно средства, които се дават и финансирането на извършената дейност на малките лечебни заведения.

Доц. Спасков допълни, че в тези лечебни заведения не се прави никакъв опит за реорганизация на работата. Това, което е неработещо звено, единствено трупа разходи и това е голям проблем, заяви Спасков.

Нужна е политика по отношение на работата на лечебните заведения. В същото време има болници, в които има глад за кадри. В момента дори няма желаещи да учат в специалностите за акушерки и медицински сестри, коментира още д-р Андреева.