Откриват първият в страната Демонстрационен павилион с почти нулево енергийно потребление
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриват първият в страната Демонстрационен павилион с почти нулево енергийно потребление

/КРОСС/ Първият в България Демонстрационен павилион с почти нулево енергийно потребление ще бъде открит на 10 октомври от 10:30 часа на бул. „Цариградско шосе" № 72, Научен комплекс 2 - БАН.

Цeнтралната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници на БАН (ЦЛ СЕНЕИ/ ще представи първата сграда в България с фасада от стъклопакети с циркулиращ воден поток. Идеята на разработката е водата да улавя слънчевата енергия и получената топлина от нея да бъде използвана за нуждите на сградата .

Уникалният продукт предоставя решение за максимално оползотворяване на дневната светлина и постигане на оптимален вътрешен комфорт. Иновацията цели да допринесе за изграждането на офис сградите на бъдещето.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и проф. д-р инж. Дитер Брюгеман (координатор на проекта) ще открият официалното събитие. Ще участват партньори от Германия, Испания и България по проект InDeWaG ("Industrial Development of Water Flow Glazing Systems"), финансиран от програма „Хоризонт 2020", направление „Енергийна ефективност".

Събитието се посвещава на 150-годишнината от основаването на БАН и финала на проекта InDeWaG.